El Bàsquet
L’esport del bàsquet està considerat com la segona disciplina, en interès i espectacularitat, entre els quals es practiquen en el nostre país. Fent-se reso d’aquest sentir, el C. F. Barcelona ho va incloure en la seva òrbita fa ja molts anys. Exactament el 24 d’agost de 1926 – i ja han passat 83 anys – , va iniciar les seves activitats en l’Entitat, que en aquella data estava presidida per don, Arcadio Balaguer Costa, sent el primer Delegat d’aquesta Secció don Joan Borrell, pare del que més tard hauria de ser un excel·lent jugador blaugrana. Un esport que estava en els seus començaments, havia de tenir, necessàriament, les dificultats lògiques de tot quant s’inicia amb grans ambicions, però amb limitats medis. Així, el primer terreny de joc que es va utilitzar per a la pràctica del bàsquet va ser el Sol de Baix, passant alguns anys desprès a un petit camp situat al costat del desaparegut camp de Les Corts, darrere del gol sud, el pis del qual de terra no va ser degudament condicionat amb ciment fins desprès de l’any 1939.
Blaugranes Destacats
Un dels primers entrenadors que va tenir aquesta Secció va ser don José Vila, que va ocupar el càrrec en els anys anteriors a l’any 1936. Quan, transcorregut el parèntesis de la Guerra Civil Espanyola, el Bàsquet va reprendre les seves activitats de competició, l’adreça tècnica del quadre va estar a càrrec de don Enrique Henry, qui, al mateix temps, va dirigir també l’equip femení d’aquesta mateixa disciplina, guanyador en la temporada 1941-42 del Campionat de Catalunya. Alguns dels jugadors blaugranes més destacats en aquest esport amb anterioritat al conflicte bèl·lic nacional, havien estat Carbonell i Tomás, ambdós amb l’entorxat de la internacionalitat i Almacellas, casat amb la famosa nedadora Granados. En aquelles dates, aquest novell deport barcelonista va rebre el seu major impuls del directiu senyor Molas, que comte amb un bon equip de col·laboradors en les persones dels senyors Cardús -per als equips juvenils- i Borrell jr., com encarregat de la Secció.
Ressorgiment i il·lusió en el futur
Tres anys, vist amb la perspectiva del temps ja passat, no es res, tot just un record. Això dura la permanència del Barcelona en Segona. La brillantíssima temporada realitzada en 1964-65 té com a consecuencia l’obtenció del títol de Campió Nacional de Segona Divisió, i, per tant, l’ascens a la Divisió d’Honor. Una mica així com la volta a casa. La clau del triomf, principalment, havia estat en les mans de dos jugadors formidables: Sanjuán i Navarro. Les Seccions estaven presidides a les hores per don Joan Piera Serís, que el seu dinamisme i constant afany de superació havien assolit que el Bàsquet pogués ressorgir del pou que havia caigut, per a la meta del qual havia contat amb una col·laboració inestimable al capdavant del bàsquet blaugrana: don José Giró Silvestre, autèntic apassionat d’aquest esport que va saber, al seu torn, envoltar-se d’un grup d’excel·lents barcelonistes amants a treballar incansablement per forjar el conjunt que hauria d’arribar a la màxima categoria. Alguns d’aquests homes van ser Juan Vinyes (Subdelegat), Manuel Junqueras (Delegat de Equip), Eduardo Pórtela (Entrenador), Luis Trabal (Juvenils) i Ricardo Gabarro (Mini-basket).