• Estrellas blaugranas

  1972: Charles Thomas

  Va ser un gran jugador però la seva nacionalització i el seu caràcter van impedir que triomfés al Barça

  THOMAS-1

  Charles Thomas a la seva primera temporada com jugador del Barça

  Ramon Ciurana, un directiu emprenedor que va acabar al FC Barcelona, ​​va voler reforçar al llavors recent ascendit Sant Josep i se’n va anar als Estats Units a buscar un jugador que marqués diferències. Corria l’any 1968 i diuen que li van oferir dos jugadors desconeguts en l’època, un es deia Lew Alcindor i l’altre Charles Thomas; el primer costava dos milions de pessetes i el segon, la meitat. La modèstia del seu club li va fer optar per l’opció més econòmica i així el bàsquet espanyol es va quedar sense tenir al que després seria Kareem Abdul-Jabbar però va aparèixer Charles Ray Thomas, un dels jugadors més espectaculars i, sens dubte, el més potent en el salt de tots els que van jugar la Lliga. Nascut el 23 d’agost de 1946, tenia el rècord rebotejador de Golden Eagles (Universitat Estatal de Califòrnia) amb un total de 1025 i un parcial en una temporada de 395.

   

  Thomas-70

  Thomas era un dels jugadors amb més potencia de salt del món1972-1973 TEMPORADA-thomas

  L’equip del Barça en la temporada 1972-73

  En el Sant Josep de Badalona Thomas va ser màxim anotador durant dues temporades (la 1969-70 amb una mitjana de 24,2 punts per partit) abans que el propi Ciurana exercís de pont perquè el jugador fos barcelonista … encara que a un any o dos vista. Però Thomas tenia nacionalitat nord-americana i s’havia d’aconseguir l’espanyola perquè pogués jugar. Una cosa similar al que succeïa amb Norman Carmichael, que ja estava jugant al Barça com estranger. La Federació Espanyola de Bàsquet i el seu vicepresident Raimundo Saporta, que ja havia aconseguit nacionalitzar per al Madrid a Clyfford Luyk i Wayne Brabender, vetaven a tot jugador estranger en la màxima divisió espanyola per a aquesta campanya del 70-71. Thomas no entenia res i es va sentir molt frustrat quan va iniciar els tràmits per a la seva nacionalització. Entre viatges als Estats Units, Thomas va seguir acompanyant els seus companys del Sant Josep a la banqueta però amb roba de carrer. Ciurana va pressionar al club blaugrana i al seu tècnic Javier Añua perquè es fessin definitivament amb els seus serveis mentre es gestionava la seva nacionalització al costat de la Carmichael, que ja havia competit al Barça la 69-70 sent el segon màxim anotador per darrere de Charles. Però Añua no va mostrar molt interès – “dos anys abans havia fet grans temporades però no era el tipus de jugador que a mi m’agradava. A mi m’agradaven els jugadors més grans com Carmichael o Azpiazu”, va assenyalar anys després el tècnic vasc-per això Thomas no va arribar al Barça fins a la temporada 1972-1973 i només va romandre fins a la 1974-75. Va patir una greu lesió i va ser cedit al Manresa, on va jugar una sola temporada per desaparèixer del món del bàsquet i fins i tot del món en general. Algunes notícies el van situar després a l’Àfrica i la premsa va publicar que va morir allà d’un tret.

  Versió que es va mantenir durant molts anys abans que un periodista, Marc Mundet, descobrís al 2019 que Thomas vivia als Estats Units. Va ser en una conversa amb Norman Carmichael, el seu contacte més estret en els seus anys de barcelonista. “Anava en cotxe amb la meva família -va explicar Norman a la cadena de ràdio barcelonina RAC1- quan vaig rebre una trucada d’una infermera d’un centre clínic dient-me que Charles Thomas volia parlar amb mi. ‘Impossible, li vaig dir, aquest senyor fa anys que va morir’ . Però m’ho va posar al telèfon i no vaig tenir cap dubte: era Charles. La seva forma de parlar, els detalls que em va donar i els seus coneixements eren irrebatibles. Charles era viu “. Van concertar una cita i allí va acudir uns dies desprès Norman Carmichael per retrobar-se amb el seu amic. En cadira de rodes i amb moltes i importants limitacions físiques però mentalment sencer. Charles li va explicar les seves vivències i van poder recordar la seva compartida etapa barcelonista. “Va ser una cosa inoblidable -va explicar desprès Carmichael- perquè tots donàvem per mort a Charles”. Una bona notícia també per al barcelonisme que va viure al·lucinat l’aparició del seu ex-jugador.

Newsletter

Informa't de les nostres activitats per mail:

Copyright © 2016 - Associació d'antics jugadors de bàsquet del F.C. Barcelona

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos y para mostrarte publicidad relacionada con tus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación. Al hacer clic en el botón Aceptar, aceptas el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad