• Estrellas blaugranas

    1954: Pepe Soro

    Un dels millors jugadors de l'època va arribar al Barça quan encara no era un equip guanyador

    FOTO SORO 2

    Un equip titular de la temporada 1955-1956. D’esquerra a dreta: Lovrics, Parra, Folgosa, González i Pepe Soro

    Nascut el 12 de gener de 1936 a Barcelona (barri de Gràcia), va viure la seva infància entre aquesta ciutat i terres aragoneses amb qüestions familiars, però als 12 anys es va establir definitivament a la Ciutat Condal, on va donar els seus primers passos en el bàsquet. Ara, gairebé 70 dècades després i instal·lat per sobre dels 80 anys que tots voldríem per a nosaltres, Pepe Soro rememora amb lucidesa la seva història des del local de l’Associació de Veterans que ell va posar en marxa i de la que té cura com un tresor. “Em vaig aficionar al bàsquet jugant sol i els diumenges agafava una pilota que teníem a casa -tot un luxe en aquella època de postguerra- i m’anava a una pista situada al barri del Guinardó i que era propietat del Liceu Hispà Francès i allà passava hores i hores. El bàsquet no existia en els anys 40 perquè després de la guerra va desaparèixer. El més semblant a una pista cuberta era un magatzem que hi havia a Montgat. Jo provava coses sol i practicava el tir de forma totalment autodidacta, per divertir-me i passar l’estona. Però un dia em va veure Miquel Carreras, un gran jugador, que em va portar al llavors Laietà. No sé que va veure Carreras en mi, potser que era bastant alt i físicament fort, però la seva proposta va ser un regal, que no vaig desaprofitar “. El Laietà era només el projecte de club que després es va convertir en el primer club de bàsquet fundat a Espanya. I allà és on Soro va deixar de ser autodidacta i va començar a aprendre els fonaments. Fins que va arribar el Barça a buscar-ho. “Va ser un moment molt complicat. Jugar al Barça era el somni de la meva vida, però quan van venir a buscar-me jo tenia 18 anys i havia començat a treballar en la Transmediterrània com oficinista. Havia d’assegurar-me un sou perquè llavors el bàsquet estava molt lluny de ser professional. Vaig poder alternar-ho i vaig estar gairebé 50 anys treballant allà i jugant … tot i que amb problemes. El primer va ser el 1960 amb els Jocs Olímpics de Roma. Habitualment la selecció espanyola jugava un partit a l’any i això no significava cap problema però quan ens vam classificar per als Jocs tot va canviar. Em van seleccionar i això significava una concentració i una competició, dos mesos en total. L’empresa no ho va veure amb bons ulls des de l’inici i al final va donar un no rotund. Va ser una llàstima però em vaig quedar sense Jocs Olímpics “.

    FOTO SORO 3

    Soro era un jugador elegant i un bon tirador

    Més fàcil va ser compaginar-ho amb el Barça. “Això del Barça va ser un somni fet realitat. Vaig arribar en edat juvenil i jugàvem en una pista de ciment situada al costat del gol sud del camp de Les Corts. Ens estrenàvem dos dies a la setmana, una hora cada dia i tota preparació física era córrer sota les grades. Hi havia un entrenador i un delegat i ningú més. Teníem una samarreta per a tota la temporada, la pilota era de cuir i els sabatilles no tenien cap tipus flexibilitat. Disputàvem el Campionat de Catalunya perquè no hi havia Lliga a Espanya, que no es va iniciar fins a 1957. Cobràvem molt pocs i afortunadament jo era un d’ells. Al Barça vaig acabar cobrant 12.000 pessetes a l’any “. L’arribada de l’anomenada Lliga Nacional va ser una revolució. “Primer només érem sis equips i després es va anar ampliant. Quan anàvem a Madrid (en un avió d’hèlix de 35 places) aprofitàvem per jugar dos partits i també fèiem doblet a Saragossa i Bilbao. El 29 d’abril de 1959 vam anar a Madrid i vam agafar l’avió anterior al que es va estavellar i va acabar amb la vida del gimnasta Joaquim Blume “.

    En aquell temps, Soro ja era un jugador reconegut. Les seves pràctiques en solitari li havien permès aconseguir una mecànica de tir desconeguda fins al moment. Llançava la pilota des del costat, arquejant el braç per sobre del cap, el que resulta imparable per als defensors. Després es va denominar ‘ganxo’ i el va portar a la popularitat Clifford Luyk, però va ser Soro qui primer ho va practicar a Espanya. Luyk (americà de Siracusa i aviat nacionalitzat espanyol) va arribar el 1962 i es va enfrontar a Soro en alguns partits. “Ell era molt més alt (mitjana 2.05 per 1,90 de Soro) i paties molt per defensar-lo perquè calia marcar-lo per davant i per darrere. Els duels sota els taulers eren terribles amb ell”. Quan Luyk -i altres jugadors estrangers- van mostrar el ganxo, el barceloní ja era un especialista. “Ho feia servir sempre a la dreta i llançant a tauler. El vaig perfeccionar en el camp del Laietà”.

    Va ser el primer jugador en utilitzar el “ganxo” que després va fer popular el Clifford Luyk

  • Estrellas blaugranas

    1954: Pepe Soro

    Un dels millors jugadors de l'època va arribar al Barça quan encara no era un equip guanyador

    FOTO SORO 1

    Soro va ser un dels al·licients perquè els aficionat omplissin les grades de la pista que estava sota la Tribuna de Les Corts

    PORTADA 1

    Continua lligat al Barça a través de l’Associació de Veterans

    Després de deixar el Barça, Soro va jugar a l’Orillo Verd de Sabadell i el Picadero per tornar i posar en marxa l’Associació d’Antics Jugadors de Bàsquet del FC Barcelona. Una llarga i bonica història. “Per a mi i suposo que per a tots els que han vestit la samarreta del Barça. Al final de la dècada dels 70 vam coincidir que volíem portar al bàsquet del Barça més enllà dels països i donar valor al que havíem viscut i après. El gran impuls va ser d’un dels germans Carreras, Pere, que va deixar de jugar, va demanar treball al club i va entrar a les oficines del departament de comptabilitat del Barça. Es va assabentar que ja existia una agrupació d’antics jugadors de futbol i va utilitzar aquesta excusa per promocionar la de bàsquet. ‘Per què no la fem nosaltres’, ens va dir. El 1976 ens vam posar a treballar cinc persones. Pere Carreras, Joan Arnau, Joan Ferrando, Ignasi Garcia i jo. Vam tenir moltes reunions i li vam donar moltes voltes en els següents mesos a la idea. Finalment i amb la idea de l’advocat José María Serdà i del directiu Joan Molas, que va acabar sent el primer president de l’Associació, ens vam constituir com a òrgan oficial de representació dels ex-jugadors en 1977. Recordo que la primera junta estava constituïda per Molas com a president, Pere Carreras com a vicepresident, Isidre Tarragó com a secretari, Joan Arnau com a comptable, Ignasi Garcia i Joan Ferrando com a vocals i jo com a tresorer. Les primera reunió per iniciar tot el procés la vam fer a les golfes de la Masia. No teníem local, bé és realitat no teníem res; només molta il·lusió. Posteriorment vam fer les reunions en una botiga de barrets del carrer Fontanella de Barcelona, ​​propietat de la família de Joan Arnau. Els nostres ingressos es basaven en aportacions dels socis, d’alguns sortejos que fèiem i de contribucions desinteressades dels negocis de les famílies dels interessats “.

    Ho recorda Pepe Soro amb la tranquil·litat que dóna el saber que s’ha fet tot el possible per companys i amics. Gairebé 50 anys després l’esperit i l’entusiasme és idèntic en aquesta icona del bàsquet barcelonista, l’inventor del ganxo, el jugador que anotava fàcil, un home de club. Del FC Barcelona.

Newsletter

Informa't de les nostres activitats per mail:

Copyright © 2016 - Associació d'antics jugadors de bàsquet del F.C. Barcelona

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos y para mostrarte publicidad relacionada con sus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad